Kraamzorg

Wat kun je van mij verwachten als ik jouw kraamverzorgende mag zijn?

De zorg is gericht op moeder en kind maar uiteraard worden de eventuele partner en andere kinderen in het gezin niet vergeten. Bij een thuisbevalling zal ik assisteren, in het ziekenhuis is dit vaak niet mogelijk.

Als je naar huis mag neem je contact met mij op en dan spreken we af wanneer ik begin met de kraamzorg. We bespreken dan wat er nodig is, wat jouw wensen zijn en hoe we de kraamweek gaan doen. Jouw wensen zijn voor mij het uitgangspunt, ik doe niks wat jij niet wilt, alles gaat in goed overleg.

Ik ondersteun bij borst of flesvoeding, welke keuze je ook maakt mijn steun heb je. Het waarborgen van de persoonlijke hygiƫne is een belangrijke taak, dit betekent het schoon maken van het toilet en de badkamer.

Mijn grootste verdienste is als je na een week zegt, ik kan het nu zelf!

Kraamzorg op maat en vergoeding verzekering

De uren waar je recht op hebt worden berekend volgens de richtlijnen van het landelijk indicatie protocol ( LIP). Die geeft aan dat je recht hebt op 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding. De uren kunnen aangepast worden als dit medisch noodzakelijk is, tot een maximum van 80 uur verdeeld over 10 dagen, de verloskundige geeft hier toestemming voor.

In de kraamweek werk ik in een digitaal systeem, Atermes. Hierin vermeld ik alle controles en noteer ik de bijzonderheden van die dag. Jij krijgt hiervoor inlogcodes zodat je mee kan kijken in het zorgdossier. Aan het einde van de kraamweek ontvang je van mij het dossier in pdf zodat je deze kan uitprinten en eventueel kan laten inbinden.

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering maar er is een eigen bijdrage. Dit kan eventueel vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering.

Intakegesprek

Dit zal plaatsvinden als je ongeveer 7 maanden zwanger bent (27-30 weken). Ik zal dan bij je thuiskomen en dan nemen we de praktische zaken en wensen door. Bij een thuisbevalling is het voor mij fijn om een rondje door het huis te doen zodat ik alvast weet waar ik de meeste zaken kan vinden. Het is ook leuk om de kinderkamer te bewonderen. De kosten voor het intakegesprek worden vergoed door de verzekeraar.